top of page
_edited_edited.jpg

מגזין סיפיל

וויסקי מעושן : מדריך קצר למתחילים



 

המילה וויסקי באה מהשפה הגאלית ופירושה הוא "מים חיים", זה רק מראה עד כמה וויסקי חשוב לאנשים מסוימים.

עשן משחק תפקיד די משמעותי במגוון רחב של ביטויי וויסקי.


אבל איך נוצר סגנון הוויסקי הזה ומדוע הוא כל כך פופולרי עכשיו?


וויסקי מעושן וויסקי כבולי { פיטיד } : מה ההבדל ?


וויסקי מעושן


בעוד כבול משמש לייבוש דגנים במזקקות מסוימות ולכן מעניק טעם וריח של עישון לאותם ביטויי וויסקי הוא אינו הדרך היחידה ליצור וויסקי עם ניחוח וטעם של עשן .


אז איך העשן נכנס לוויסקי בלי הכבול?


חבית רבותיי חבית!!


מזקקות רבות בסקוטלנד משתמשות בחביות ברבן שיש בהם מידה מסוימת של פחם בשכבה הפנימית וזאת על מנת לנקות את התזקיק בתוך החבית מליכלוך חיצוני, והטעם המעושן מגיע מהמגע בין הוויסקי לעץ.

חלק מהמזקקות אפילו משתמשות בחביות ששימשו ליישון וויקי מעושן לפני בסיבוב הקודם שלהן ולכן הוויסקי המתקבל הוא בעל טעם ואומה של עשן קל.


וויסקי פיטיד { כבולי }



לוויסקי כבולי ניתן טעם מעושן על ידי תרכובות המשתחררות בשריפות הכבול כדי ייבש את הדגנים .

אורך ועוצמת החשיפה לעשן הכבול מכתיבים את חוזק הטעם הזה וכך גם מאפייני הכבול עצמו.


בואו נדבר קצת על כבול


כבול : במשך זמן רב פיט { כבול } היה הדלק הנגיש ביותר באזורים רבים של סקוטלנד.

הצטברות המים באזורי הביצה בסקוטלנד מאטה את הפירוק של חומר צמחי כמו טחב, דשא ושורשי עצים מה שמוביל ליצירת כבול.

כבול מצטבר באיטיות רבה והביצות באזורים מסוימים בסקוטלנד הן לרוב בנות אלפי שנים, מה שמוביל לסיווג נרחב של כבול כדלק מאובנים.

פרט טריוויה קטן : כבול היה הדלק הביתי העיקרי בסקוטלנד במשך זמן רב בגלל הזמינות המידית שלו בחלקים רבים של המדינה.


איך הפיט { כבול } נותן לנו את הטעם והריח :


כאשר שורפים כבול לחימום הכבשן, הוא גם מייצר עשן ארומטי במיוחד , עד לנקודה מסוימת לעשן יש השפעה ניכרת על הלתת במהלך השריפה, ומחדיר בו תרכובות הנקראות 'פנולים'.

טעמים אופייניים של פיט כוללים זפת, אפר, יוד ועשן.


מדוע הפסיקו בסקוטלנד להשתמש בפיט { כבול } לפחות באזורים מסוימים


התכונות של הוויסקי ה כבולי יצרו מחנות בקרב צרכני הוויסקי המעושן וזה תמיד היה המצב ובכל זאת, בגלל מחסור במקורות דלק חלופיים ,מזקקי וויסקי שהשתמשו בשעורה כבולית היו פעם עמוד התווך של התעשייה , וזה היה נכון במיוחד לגבי מזקקות באזורי היילנד ואיילנד המרוחקים וזה היה המצב עד הגעת הפחם...


אזורי ה לואולנד ו ספייסייד היו הראשונים לעבור לפחם : התפתחות מערכת הרכבות בסקוטלנד הובילה לזמינות רחבה של פחם : פחם נשרף בצורה אחידה יותר, יותר עקבית ועם פחות עשן מכבול, ולכן האזורים הללו היו הראשונים שהבינו את הפוטנציאל של וויסקי ללא כבול.


מי כן עדיין משתמש בפיט { כבול }


השימוש בפחם ליבוש הדגנים סחף אחריו מזקקות רבות אך היו כאלו שמתוך צורך המשיכו להשתמש בכבול כדי לייבש את הדגנים : מזקקות באיילה כמו גם מזקקות באורקני וכמה מזקקות מאזור הספייסייד המשיכו עם המסורת. מזקקות אלו המשיכו להשתמש בפרופורציות משתנות של פיט במהלך תהליך הייבוש.

בעצם השימוש שלהם בפיט הם שמרו על סגנון וויסקי מסורתי עם הרבה וריאציות וטעמים.


איך אנחנו מודדים חוזק של פיט { כבול }


ויסקי פיטיד { כבולי } נמדד באמצעות מדד של חלקי פנולים למיליון (PPM) : הכוונה היא לכמות הפנולים בלתת עצמו ולא לתזקיק הוויסקי המוגמר.

חלק מביטויי הוויסקי הקלים יותר עשויים להגיע ל-20 PPM לדקה.

מזקקת ברוכלאדי מאוד מפורסמים בזה : הם הוציאו את את מותג אוקטמור שהביטויים בו נעים בין 167 ל 300 PPM .

עם זאת PPM הוא דירוג ערפילאי מאוד : ביטויי וויסקי בעלי PPM דומה יכולים להציג מנעד טעמים שונה לחלוטין אחד מהשני.



הנה מגוון דוגמאות איכותיות ונהדרות לוויסקי כבולי ומעושן :


וויסקי כבולי { פיטיד }



ביג פיט מבית דאגלס ליינג הוא תערובת של מאלטים מאיילה כגון: ארדבג, קאול איילה, באומור ופורט אלן.....

ביג פיט מציג וויסקי עם נוכחות כבול גדולה יחד עם צד מתוק. בשנת 2011 נבחר ביג פיט לבלנדד מאלט השנה על ידי וויסקי בייבל עם ציון של 96 נקודות!!



בלאכין 10 שנים הושק בשנת 2014 על ידי מזקקת אדראדור והוא הגרסה המעושנת בכבדות של המזקקה.

בשנים האחרונות הוויסקי צובר מקום של כבוד והערכה בעולם הוויסקי.



4 ביטויים

פורט אסקייג הוא כפר קטן על האי איילה על שמו קרוי קו המוצרים הייחודי של הוויסקי אקסצ'יינג', הכולל שלל סינגל מאלטים מעושנים בפרופיל טעם ובגילאים שונים מהאי איילה שנחשב כמכה של הוויסקי הכבולי בסקוטלנד.



וויסקי מעושן




מאק-טאלה פירושו "אקו / הד" בגאלית סקוטית

מאק-טאלה משקף בצורה טוטאלית את הקשר שיש למשפחת מוריסון עם איילה במשך דורות

למשפחת מוריסון כאחת הוותיקות בסקוטלנד יש נוכחות חזקה באיילה כבר חמישה דורות

תנו לסדרת מאק-טאלה לקחת אתכם למסע טעמים ברחבי האי שיאפשר לכם לגלות את העומק והמגוון שיש לסביבת ייצור הוויסקי המושלמת הזו להציע

כל ביטוי בסדרת מאק-טאלה עוצב על ידי החופים מוכי מזג אוויר ונותן טעימה פראית שמותיר רושם מתמשך













bottom of page