מסע בין אזורי הוויסקי של סקוטלנד
- מערכת סיפיל
- 10 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות

הטעמים, המזקקות, והסודות שמאחורי כל לגימה
"שישה מתוך עשרה בקבוקי סינגל מאלט נמכרים מייצור סקוטי."
זהו מספר שקשה להתעלם ממנו. אבל מעבר לשם היוקרתי של סקוטלנד על בקבוק הוויסקי, יש משהו שמבדיל בין כל אזור זיקוק בארץ הזו.
כל אזור זיקוק מפתח סגנון ייחודי, נובע מהטבע, האקלים והתרבות המקומית , טעמים משתנים, ארומות מתפתחות, וכמובן – לכל אזור יש את הקסם שלו.
בואו נעשה סדר בסיפור הזה של סקוטלנד, עם פירוט של כל אזור, מאפייני הטעם שלו, ופריט טריוויה קטן על כל אחד מהם.
היילנדס הוא האזור הגדול ביותר בסקוטלנד. וזה ניכר גם בטעמים! הוויסקים של ההיילנדס מגוונים בטירוף – הם יכולים להיות כבדים ומתובלים מצד אחד, ומנגד רכים ופירותיים. למשל, גלנמורנג'י (Glenmorangie) מפורסם בזכות הפרופיל הפירותי והמאוזן שלו.
טריוויה על ההיילנדס: מזקקת דאלוויני (Dalwhinnie), אחת ממזקקות הגבוהות ביותר בסקוטלנד, שוכנת בגובה של יותר מ-300 מטרים מעל פני הים. כן, גם גובה משפיע על תהליך הזיקוק.
ספייסייד הוא לב ליבה של ייצור הוויסקי הסקוטי. כאן, הוויסקים הם לרוב מתוקים, עם ניחוחות של תפוחים, דבש, וניל ושוקולד. זהו אזור עם הכי הרבה מזקקות סקוטיות, כמו מקאלן (Macallan) גלנפידיך (Glenfiddich).
טריוויה על ספייסייד: בספייסייד יש את הריכוז הגבוה ביותר של מזקקות בעולם. אם תבקרו שם, תגלו כ-50 מזקקות באזור אחד קטן!
וויסקי איילה הוא לא לכולם, אבל מי שאוהב אותו – משוגע עליו. הכבול של האי הזה מורגש בכל לגימה, עם טעמי עשן ואדמה חזקים. ארדבג (Ardbeg) לגבולין (Lagavulin) הם דוגמאות מצוינות לפרופיל הכבולי, עם נגיעות של מלח, ים ותבלינים.
טריוויה על איילה: מזקקת באומור (Bowmore) היא אחת ממזקקות הוותיקות ביותר בסקוטלנד, שהוקמה כבר ב-1779. ויש אומרים שהכבול הכבד התחיל שם.
אם אתם מחפשים משהו קל יותר, לואולנדס הוא היעד שלכם. וויסקים מהאזור הזה הם חלקים ועדינים, עם פרופיל פרחוני ומתקתק. אוצ'נטושן (Auchentoshan), למשל, הוא וויסקי לואולנדי קלאסי עם רכות חלקה ולגימה קלה.
טוב לדעת לואולנדס: במזקקת אוכנטושן מזקקים את הוויסקי שלהם שלוש פעמים – בניגוד לזיקוק הכפול המקובל – מה תורם לאופי החלק של התוצר הסופי.
בעבר, קמפבלטאון הייתה מעצמת וויסקי עם מעל 30 מזקקות. היום נשארו רק כמה, אבל הן חזקות במשחק. וויסקים מקמפבלטאון הם עשירים ועוצמתיים, עם טעמי ים ומליחות עדינה. ספרינגבנק (Springbank) הוא כנראה המפורסם ביותר כאן.
טוב לדעת קמפבלטאון: פעם קראו ל קמפבלטאון "עיר הוויסקי", והיא נחשבה לאחד האזורים החשובים ביותר בייצור וויסקי בעולם.
האיים הסקוטיים כמו סקאי, ג'ורה ומאלט מייצרים וויסקים שמביאים את רוח הים לקדמת הבמה. הטעמים הם מלוחים, עשירים בתבלינים, ולעיתים מעושנים בעדינות. טאליסקר (Talisker) מהאי סקאי הוא דוגמה מצוינת – הוא חזק ומרענן עם טעמי פלפל וים.
טוב לדעת האיים: האיים אינם אזור זיקוק רשמי בפני עצמו, אלא תת-קטגוריה של היילנדס. ועדיין, הטעמים כל כך ייחודיים שהם ראויים לאזור נפרד.
לסיום
אם אתם מחפשים להכיר את עולם הוויסקי הסקוטי לעומק, הכרת האזורים היא המפתח. כל אזור מציע חוויה שונה לחלוטין. עכשיו, כשאתם יודעים איך הטעמים משתנים מאזור לאזור, תדעו גם איך לבחור את הבקבוק הבא שלכם או איך להמליץ עליו ללקוחותיכם.
סקוטלנד אולי קטנה, אבל כשזה מגיע לוויסקי – היא עולם ומלואו!-והאתר שלנו מכיל אותו לגמרי.....
Commentaires